Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin Oturma İzni Hakkında Gerekli Bilgiler
Üniversiteye yeni kabul edilen lisans ve lisansüstü yabancı öğrenciler, kabul mektuplarıyla birlikte, ülkelerindeki en yakın Türk elçiliğinden öğrenim vizesi alırlar. Bu vizeler, genellikle bir ay süreyle geçerlidir ve öğrenci Türkiye'ye geldikten sonra, bu bir ay içerisinde üniversiteye kayıt yaptırmak zorundadır. Türkiye’ye öğrenim meşruhatlı vize alarak gelen yabancı uyruklu öğrenciler ülkemize giriş yaptıkları tarihten itibaren bir ay içerisinde öğrenim amaçlı ikamet izni taleplerini ilgili valiliğe yapmaları gerekmektedir.
Öğrenciler, kayıttan sonra iki-üç hafta içerisinde, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan, kapalı zarf içerisinde İkamet Bilgi Formu alırlar. Bu formu ve gerekli diger belgeleri, Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne sunarak genellikle bir yıl geçerli Öğrenim Amaçlı İkamet Tezkeresi alırlar. 4817 sayılı “Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun” uyarınca ülkemizde öğrenim amaçlı ikamet tezkeresi hamili yabancı uyruklu örgencilerin çalışmaları yasaktır.
İkamet tezkereniz geçerli olduğu sürece, Türkiye’ye girmek için vize almanıza gerek yoktur. Örneğin, sömestr tatili için ülkenize gittiğinizde ve Türkiye’ye geri dönerken, oturma izninizle giriş yapabilirsiniz.
İkamet süresi dolanlar, en fazla 15 gün içerisinde ikametlerini uzatmak zorundadırlar. Aksi takdirde yasal işlem uygulanır.
Kayıtsız olan, izin alan (kayıt donduran), ilişiği kesilen, kendi isteğiyle ilişik kesen ve mezun olan öğrencilerin listesi her dönem Emniyet Müdürlüğü'ne iletilir ve bu öğrencilerin oturma izni iptal edilir. Bu nedenle, bu durumdaki öğrenciler, izin aldıktan, mezun olduktan veya ilişiği kesildikten sonra maksimum 15 gün içerisinde ülkeyi terketmek veya harçlı ikamet almak üzere Emniyet'e başvurmak zorundadır. Aksi takdirde yasal işlem uygulanır.
Öğrencilerin; Okuldan ilişik kesilmesi, kayıt dondurma, izinli sayılma, tutuklanması veya hükümlü olması, durumlarında “öğrenim amaçlı ikamet izinleri iptal edilmektedir.
Bir seneden daha az bir süre izinli olan bir öğrenci, Türkiye'ye gelirken turist vizesiyle gelerek kayıt yaptırabilir. Ancak izin süresi bir yılı geçmişse, yeniden öğrenci vizesi alması gerekir. (İkamet tezkeresi iptal edildiği için, onunla giriş yapamaz.)
Herhangi bir okulu kazandığı halde, süresi içerisinde kaydını yaptırmayan yabancı uyruklu öğrencilerin bilgileri okul idaresi tarafından emniyet makamlarımıza bildirilmektedir.